Navigatie rondom Schiermonnikoog

Vaarroute

Vanuit Lauwersoog

Dit is een tocht die niet voor iedereen is weggelegd. Het is niet raadzaam de reis te nemen met een schip met meer diepgang dan 1.40 meter.  U zult ook de getij gegevens nauwkeurig in acht moeten nemen.

Vertrek uit de haven van Lauwersoog 1 uur voor hoogwater Lauwersoog.
Vaartijd naar Schiermonnikoog is ongeveer  1 uur, U zult even tegen de stroom in moeten in varen en dus is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen.
De afstand Lauwersoog- Schiermonnikoog is ongeveer 5 mijl.

Nadat u de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaart u in NW richting naar de Z 18 of de Z 16. Bij de Z 14-BZ 15 moet u een keuze maken;

-Diepstekende schepen varen via het Zoutkamperlaag richting de Z 8-GL 1. Via de Glinder dient u de groene betonning aan stuurboord te houden en vaart u naar de scheidingston GL 4-GvS 5.
Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de reegeul, de reegeul boei 2 ligt in de positie N53.72,5 O00610,7 (kan wijzigen) Hierna volgt u de betonning van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven.

 -Niet diepstekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand. Het is zaak om het laatste stuk van de Brakzand route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren. U vaart langs de groene betonning, die u aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2. Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de reegeul, de reegeul boei 2 ligt in de positie N53.72,5 O00610,7 Hierna volgt u de betonning van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven.

Voor u aan de tocht begint is het raadzaam om contact op te nemen met onze havenmeesters m/v (0519-531544 of kanaal 31). Er is iemand aanwezig van 3 uur voor tot 2 na hoogwater.

De haven heeft, bij aanvang van het seizoen, een diepgang van 0.60 meter bij laag water, u zult bij meer diepgang deels in het zachte slik liggen . Aan de Oostzijde van de Oude veerdam kunnen schepen droogvallen.

Vanaf Ameland heeft u twee keuzes, over de  Waddenzee of over de  Noordzee.
-Voor de Waddenzee route volgt u de route door de Reegeul langs de Veerbootsteiger dan het Veerbootgat en vervolgens  over het wantij via het Zuiderspruit, U komt dan uit in de Zoutkamperlaag, u gaat in noordelijke richting en dan stuurboord naar de Groote Siege. Vanuit de Groote Siege, zie boven.
-voor  de Noordzee route volgt u de route door de reegeul  langs de  veerbootsteiger  richting westgat Ameland. Vanaf de laatste boei WA1 coördinaten 53.28.08 Noord 5.29.51 Oost vaart u bovenlangs het Bornrif en de vlakte van Ameland richting Westgat Schiermonnikoog. De verkenner Westgat ligt op 53.32.95 Noord  6.01.84 Oost, bij het Gat van Schiermonnikoog oostwaarts, de rest zie boven.

Naar de Eems heeft u ook twee keuzes, binnendoor over de Waddenzee of buitenom over de Noordzee.
–Voor de  Waddenzee route  vaart u naar Lauwersoog dan richting Noordpolderzijl, het Raawad naar de Eems
-Voor de Noordzee route vaart u het gat van Schiermonnikoog uit, dan het Westgat in tot verkenner 53.32.95 Noord 6.01.84 Oost, dan gaat u oostwaarts richting Hubertsgat H1 53.34.95 Noord 6.18.53 Oost

Meer wadden vaarinformatie vindt u op de site van de waddenhavens

Voor informatie over actuele waterhoogte en andere informatie of meldingen betreffende het vaargebied kunt u 24/7 de kustwacht Schiermonnikoog bereiken op kanaal 5.
Het is  sowieso raadzaam uw marifoon in dit gedeelte van de Waddenzee op kanaal 5  te zetten i.v.m. waarschuwingen, vaarinformatie, weerinformatie, enz. En de kustwacht kan u dan oproepen bij calamiteiten.